BiH Institucije BiH Institutions

DIREKTNE ŠTETE OD POPLAVA

UKRATKO

"Direktne štete od poplava i ekonomske posljedice koje će u ovoj godini osjetiti Bosna i Hercegovina iznosit će četiri milijarde maraka (oko 2 milijarde eura)."

DIRECT FLOOD DAMAGE

SUMMARY

"Direct flood damage and the economic consequences that Bosnia and Herzegovina will face this year will cost four billion BAM (roughly 2 billion euros)."

Photo © : EPA   |   # Poplave 2014. / The Floods 2014   # BiH Institucije / BiH Institutions   |   19.06.2014.

DIREKTNE ŠTETE OD POPLAVA

19.06.2014.

Direktne štete od poplava i ekonomske posljedice koje će u ovoj godini osjetiti Bosna i Hercegovina iznosit će četiri milijarde maraka (oko 2 milijarde eura), rekao je u srijedu u Sarajevu glasnogovornik Ureda posebnog predstavnika EU-a u BiH Andy McGuffie. Ovu informaciju je nešto prije za Klix.ba potvrdio i šef bh. diplomatije Zlatko Lagumdžija.

Predstavljajući procjene u analizi koju su zajednički napravili predstavnici Svjetske banke (WB), Ujedinjenih naroda i Evropske komisije, glasnogovornik McGuffie je rekao da su podjednake direktne štete i financijske posljedice od poplava te da će trebati značajna sredstva za oporavak pogođenih područja i same države BiH.

Procjena o dvije milijarde eura nije konačna jer će se završni izvještaj o procjenama potreba za sanaciju nakon poplava u BiH dovršiti u sljedeće dvije sedmice.

Vođa tima i kordinator izrade procjena posljedica poplava Ricardo Zapata Marti rekao je kako se očekuje pad BDP-a, što će izazvati niz posljedica koje će se osjetiti do kraja godine.

Ministar Lagumdžija rekao je ranije za naš portal da će BiH prema stranim donatorima ići “sa potrebama naše zemlje”.

“Mi prema donatorima idemo sa onim što su naše potrebe za oporavkom i obnovom. Te procjene iznose blizu 860 miliona maraka, a za rekonstrukciju još 244 miliona maraka. Dakle, ukupni iznos potreba za oporavkom iznosi 3,3 milijarde KM”, kazao je Lagumdžija.

Navedeni iznosi trebali bi pomoći u obnovi BiH u narednih pet do šest godina.

Što je posebno važno, dodao je, prema stranim donatorima ćemo na međunarodnoj donatorskoj konferenciji ići tokom jula sa jasno definiranim potrebama. One se prije svega tiču stanovanja, otvaranja novih radnih mjesta, odnosno obnove poljoprivrede.

Lagumdžija je rekao da očekuje veliki angažman Vlade FBiH i RS na pripremama donatorske konferencije. Naglasio je da se u narednom periodu svi moraju angažiraju kako bi naši ljudi zimu dočekali u svojim domovima i na novim radnim mjestima.

www.otvoreno.ba


Dialogue - BiH2.0 - Dijalog is committed to promoting Open Policy, Open Information, and Open Government across Bosnia-Herzegovina.
Dialogue - BiH2.0 - Dijalog je posvećena promociji otvorenog pristupa politici, informacijama i djelovanju vlasti, na prostoru Bosne i Hercegovine.