Humanitarne akcije Humanitarian Efforts

DOPRINOS GRAĐANA JE NEMJERLJIV

UKRATKO

"Širom Bosne i Hercegovine i dijaspore organizirane su akcije prikupljanja humanitarne pomoći za stanovništvo koje je ugroženo velikim poplavama i klizištima koja su se desila u našoj zemlji. Otvoreni su brojni punktovi na koje pristižu paketi sa osnovnim životnim namirnicama, lijekovima, higijenskim potrepštinama, odjećom… Doprinos običnih građana u ovim akcijama je nemjerljiv."

THE CITIZENS’ CONTRIBUTION IS IMMENSE

SUMMARY

"Throughout Bosnia and Herzegovina and the diaspora drives were organized to collect aid for the population put in jeopardy by the major flooding and landslides that occurred in our country. Numerous collection points were open receiving packages with essentials, medicines, toiletries, clothing... The contribution of ordinary citizens to these efforts is immense. "

Photo © : www.bhrt.ba   |   # Poplave 2014. / The Floods 2014   # Humanitarne aktivnosti / Humanitarian Efforts   |   22.05.2014.

DOPRINOS GRAĐANA JE NEMJERLJIV

22.05.2014.

Širom Bosne i Hercegovine i dijaspore organizirane su akcije prikupljanja humanitarne pomoći za stanovništvo koje je ugroženo velikim poplavama i klizištima koja su se desila u našoj zemlji.

Otvoreni su brojni punktovi na koje pristižu paketi sa osnovnim životnim namirnicama, lijekovima, higijenskim potrepštinama, odjećom…

Doprinos običnih građana u ovim akcijama je nemjerljiv.

HUMANOST PRIJEDORSKIH PENZIONERA

Predsjednik Udruženja penzionera Prijedora Slobodan Brdar saopćio je da je Upravni odbor ove organizacije odlučio da se njihovim članovima koji žive na području naselja Gomjenice, Raškovca i Tukova, kojima je voda ušla u kuće, dodijeli jednokratna pomoć u iznosu po stotinu KM.

“Svjesni smo da je riječ o skromnim novčanim iznosima, ali smo željeli da im pružimo podršku u ovo za njih izuzetno teško vrijeme”, rekao je Brdar.

Aktivisti mjesnih udruženja su već na terenu. Prema njihovim procjenama, jednokratnu pomoć će dobiti 200 penzionera.

Ovo udruženje već je uplatilo 1.500 KM za pomoć Doboju.

U BANJALUKU STIŽE POMOĆ IZ PARTNERSKIH GRADOVA

U Banjaluku stiže pomoć iz brojnih partnerskih i prijateljskih gradova, a danas je stigla humanitarna pošiljka iz Kumanova i Kranja.

“U skladu sa našim mogućnostima, organizovali smo ovaj humanitarni kontingent za Banjaluku sa kojom godinama gradimo dobre odnose i prijateljstvo. Vjerujemo u vaše rukovodstvo i vašu spremnost da prevaziđete ovu situaciju”, rekao je predsjednik Skupštine Kumanova Maksim Dimitrievski.

On se sastao sa gradonačelnikom Banjaluke Slobodanom Gavranovićem, sa kojim je obišao ugroženo područje naselja Česma i prenio mu pozdrave gradonačelnika Kumanova Zorana Damjanovskog i tamošnjeg udruženja građana koje je, također, sakupilo određenu pomoć za Banjaluku.

Pomoć ovom gradu danas je stigla i iz partnerskog grada Kranja iz Slovenije. Pomoć su preuzeli predstavnici Gradske organizacije Crvenog krsta koji vrše distribuciju najugroženijim stanovnicima.

Zamjenica gradonačelnika Banjaluke Jasna Brkić izjavila je da će ova pomoć biti raspoređena onima kojima je najpotrebnija, te najavila da se i u njemačkom gradu Kajzerslauternu sakuplja pomoć za Banjaluku.

PRIVREDNA KOMORA KS URUČILA POMOĆ PORODICAMA IZ SVRAKA

Privredna komora Kantona Sarajevo uručila je određenu količinu hrane, lijekova i higijenskih sredstava izbjeglim porodicama iz vogošćanskog naselja Svrake, čije su kuće porušene usljed aktiviranja klizišta, a koje su trenutno smještene u hotelu u Vogošći.

Uključujući se u akciju pružanja pomoći građanima i privrednim subjektima poplavljenih područja, Privredna komora je osigurala i određeni broj pumpi za izbacivanje vode, javila je Fena.

Komora poziva sve privrednike sa područja Kantona Sarajevo da im dostave podatke o štetama nastalim na poslovnim objektima, sredstvima za rad, mašinama, zemljištu i usjevima kod privrednih subjekata na teritoriji pogođenoj poplavama i klizištima.

CIVILNA ZAŠTITA KS UPUTILA KONVOJ POMOĆI ZA MAGLAJ

Štab Civilne zaštite Kantona Sarajevo jutros je uputio konvoj pomoći ugroženom stanovništvu općine Maglaj.

U konvoju su tri cisterne PVJ Kantona Sarajevo, dvije cisterne KJKP “Rad”, dvije dizalice sa korpom za rad na visinama KJKP “Park”, dva specijalna vozila “VOMA” KJKP “Vodovod i kanalizacija”, tri skip mašine, jedan utovarivač, dva mini bagera, jedna grejfer dizalica, osam kamiona, tri autobusa firme “Ans-drive”, te više od 206 radnika s ručnim alatom za čišćenje.

Na čelu kolone su pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantona Sarajevo.

Općinski štab Civilne zaštite Trnovo angažovao je 45 ljudi na otklanjanju posljedica poplava na području općine Olovo.

Također, 20 pripadnika PVJ Kantona Sarajevo sa dvije cisterne i dva kombija je angažovano na otklanjanju posljedica poplava na području Maglaja.

IZ BUGOJNA KRENULA POMOĆ UGROŽENIM PODRUČJIMA BiH

Iz Bugojna je danas upućen prvi organizirani konvoj pomoći u neke od najugroženijih dijelova Bosne i Hercegovine. Pet kamiona i dva kombi vozila sa trideset tona pomoći krenuli su u Odžak, Orašje, Doboj, Žepče, Šamac i Domaljevac.

Novi konvoj pomoći iz Bugojna bit će upućen, najvjerovatnije, početkom iduće sedmice u Zeničko-dobojski i Tuzlanski kanton.

Dosad je iz ove općine u ugrožena područja dostavljeno oko stotinu tona pomoći stanovništvu koje je zadesila elementarna nepogoda.

GRČKA ŠALJE POMOĆ U BiH I SRBIJU

Grčka je najavila da će poslati materijalnu i humanitarnu pomoć poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini i Srbiji, javila je Agencija Anadolija.

Grčke vlasti su u stalnom kontaktu sa ambasadorima Grčke u Sarajevu i Beogradu, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Grčke.

Ministar vanjskih poslova Grčke Evangelos Venizelos uputio je riječi podrške vlastima u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

VATROGASCI IZ BILEĆE I ISTOČNOG SARAJEVA DOVOZE VODU U DOBOJ

Iako je tehnička voda puštena u upotrebu, Dobojlije još nemaju pitku vodu. Reporteri Agencije Fena jučer su u tom gradu zatekli vatrogasce iz Bileće i Istočnog Sarajeva koji su dovezli cisterne vode iz svojih gradova.

Vatrogasac Miroslav Prorok kaže da će još sedam dana dovoziti pitku vodu u Doboj.

“Voda i vatra su dva čovjekova najveća prijatelja i neprijatelja. Ali, vatra se bar djelomično može kontrolisati, a voda mnogo teže”, rekao je Prorok.

I vatrogasci iz Bileće u Hercegovini pomažu stanovnicima ovog uništenog grada.

“Već četiri dana dovozimo vodu po dva puta u Doboj iz Bileće. Peremo ulice, dijelimo pitku vodu i radimo sve što lokalna zajednica traži”, kaže vatrogasac Radoica Čuknić iz Bileće.

GRAĐANI HADŽIĆA POMAŽU JANJI I ZENICI

Neformalna grupa građana iz Hadžića realizirala je akciju pomoći za ugrožena područja Janje i Zenice, mjesta Šerići, Topčić-Polje i Nemila.

U toku je velika akcija skupljanja pomoći za Orašje.

Pored hrane, u prostorije starog MUP-a u Hadžićima građani mogu donositi i sprej za komarce, prah za vaške te lijekove.

Građani Hadžića pomoć mogu donijeti i sutra, u tržni centar Bingo od 8.00 do 11.00 sati i od 19.00 do 22.00 sata, te u markete Sloga d.o.o.

FK SARAJEVO U AKCIJI ČIŠĆENJA MAGLAJA

Fudbalski klub Sarajevo najavio je nove humanitarne akcije pomoći stanovništvu ugroženom poplavama u Bosni i Hercegovini. Direktor kluba Dino Selimović pozvao je navijače, simpatizere, članove kluba i sve građane Sarajeva da učestvuju u volonterskoj radnoj akciji, koja je planirana za 25. maj.

“Prijave primamo do petka, kada ćemo znati tačan broj učesnika akcije. Destinacija je općina Maglaj, u koju idemo da bi na licu mjesta pomogli u čišćenju. Tom prilikom ćemo dostaviti pakete koje uspijemo da sakupimo do tada”, rekao je Selimović.

Uprava Fudbalskog kluba Sarajevo odlučila je da dio prihoda od prodatih ulaznica za utakmicu finala Kupa Bosne i Hercegovine sa ekipom Čelika, koja se igra u petak na Stadionu “Asim Fertović Hase” u 17.00 sati, donira za pomoć građanima poplavljenih područja.

CARINSKA ISPOSTAVA GRADIŠKA: STIGLO 45 POŠILJKI HUMANITARNE POMOĆI

Šef Carinske ispostave Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine u Gradišci Radovan Đurić potvrdio je da je od 20. maja do danas u ovu ispostavu stiglo oko 45 pošiljki humantarne pomoći iz raznih država.

“Od tih 45 pošiljki, 14 smo uputili u druge ispostave, a ostale obradili veoma brzo. Maksimalno smo ubrzali proceduru i uveli neprekidni rad, tako da jedna pošiljka bude obrađena za dva do tri sata”, rekao je Đurić.

Privatne pošiljke humanitarne pomoći u vrijednosti do 100 KM oslobađaju se dažbina odmah na graničnom prijelazu, a za vrjednije pošiljke kontaktira se općina ili crveni krst u koji se upućuje.

Prema informacijama kojima raspolažu u Carinskoj ispostavi u Gradišci, narednih dana očekuje se pojačan broj humanitarnih pošiljki.

Glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje Ratko Kovačević potvrdio je da je priliv humanitarne pomoći za našu zemlju pojačan na svim carinskim ispostavama.

Kovačević je ponovio da se svaka humanitarna pošiljka može ocariniti na bilo kojoj ispostavi u Bosni i Hercegovini.

BEČ ĆE DONIRATI 400.000 EURA ZA ŽRTVE POPLAVA

Grad Beč će donirati 400 hiljada eura za žrtve poplava u jugoistočnoj Evropi, od čega će 200 hiljada eura biti upotrijebljeno kao akutna pomoć, a ostatak će biti usmjeren u obnovu uništenih objekata.

Finansijska pomoć će ciljano preko humanitarnih organizacija biti upućena žrtvama u poplavljenim područjima.

“Vijesti i slike koje stižu iz zemalja pogođenih poplavama vjerovatno nikoga nisu ostavile ravnodušnim. Podrazumijeva se da Beč pomaže”, rekao je gradonačelnik Beča Michael Huupl, prenosi Fena.

HRVATSKA ĆE UPLATITI PO 100.000 EURA POMOĆI BiH I SRBIJI

Vlada Hrvatske odlučila je na današnjoj sjednici da uplati po 100.000 eura humanitarne pomoći za stradale u poplavama u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova svake godine ima određena sredstava koja su rezervisana za humanitarnu pomoć stradalima u katastrofama u inostranstvu, a mogu se koristiti isključivo u te svrhe.

“U ovim teškim ljudskim trenucima, humanitarno pomažemo našem neposrednom susjedstvu – Bosni i Hercegovini i Srbiji”, rekla je prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić.

AMBASADA ITALIJE: BH. GRAĐANI NISU SAMI

Ambasada Italije u Bosni i Hercegovini izražava najdublje suosjećanje s bh. građanima, porodicama žrtava i svima koji su pogođeni neviđenim poplavama koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu. To je katastrofa s kojom se građani Bosne i Hercegovine ipak neće suočiti sami, rečeno je Feni u Ambasadi Italije.

Vlada Italije već je osigurala 100.000 eura putem Crvenog križa Bosne i Hercegovine i medicinsku pomoć u vrijednosti 30.000 eura putem Svjetske zdravstvene organizacije.

Civilna zaštita Italije spremna je da pošalje tim od 120 ljudi koji će pomagati u poplavljenim područjima.

Ambasada Italije pozdravlja duh jedinstva i solidarnosti koji je su pokazali građani Bosne i Hercegovine, bez obzira na geografske ili etničke granice. “Nadamo se da će političari i vlasti Bosne i Hercegovine biti inspirisani tim istim duhom saradnje i solidarnosti”, rekao je italijanski ambasador u našoj zemlji Ruggero Corrias .

URED TURSKOG PREMIJERA POKRENUO HUMANITARNU KAMPANJU

Ured turskog premijera pokrenuo je humanitarnu kampanju za prikupljanje pomoći stanovništvu ugroženom poplavama na Balkanu, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Hrvatsku.

Odluka o prikupljanju humanitarne pomoći, koju je potpisao premijer Recep Tajip Erdogan, objavljena je u današnjim Službenim novinama, prenosi portal turske televizije TRT na bosanskom jeziku.

U odluci je naglašeno da je stotine hiljada ljudi na istoku Balkana u životnoj opasnosti i suočeno sa nestašicom hrane, vode, problemom smještaja i obolijevanja od zaraznih bolesti.

U koordinaciji Uprave za katastrofe i hitne situacije pri Vladi Turske, uz učešće humanitarnih organizacija, fondacija, udruženja, profesionalnih organizacija i nevladinih organizacija pokrenuta je humanitarna kampanja za slanje pomoći isključivo u poplavama pogođene zemlje.

U okviru pokrenute kampanje, sva prikupljena sredstva bit će preusmjerena na žiro-račune.

PRIPADNICI MINISTARSTVA ODBRANE BiH U MAGLAJU NA ČIŠĆENJU TERENA

Prva grupa od 12 pripadnika Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine jutros je otišla za Maglaj, gdje će pomoći u čišćenju terena i sanaciji poplavljenog područja na teritoriji ove općine.

Pripadnici Ministarstva odbrane proveli su akciju prikupljanja dobrovoljnih novčanih priloga, kupovine potrebnog alata i opreme za čišćenje terena, nakon čega je prva grupa upućena na područje maglajske općine.

Ova akcija će se u prvoj fazi odvijati do 30. maja. Pripadnici Ministarstva odbrane svako jutro će s dva kombija i potrebnom opremom raditi na sanaciji terena i pomoći ugroženom stanovništvu na poplavljenim područjima.

Akciji su se odazvali svi državni službenici i zaposlenici Ministarstva odbrane, kao i pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

IZ PAKISTANA STIŽE AVION SA HUMANITARNOM POMOĆI

Transportni avion tipa sa humanitarnom pomoći za Bosnu i Hercegovinu spreman je za poliijetanje u vojnoj bazi u pakistanskoj prijestolnici Islamabadu, izjavio je za Fenu ambasador Bosne i Hercegovine u Pakistanu Nedim Makarević.

“Čim sam dobio direktivu Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da trebamo da učinimo sve da pomognemo zemlji, odmah sam kontaktirao odgovorne zvaničnike u pakistanskom Ministarstvu vanjskih poslova. Sreo sam odgovorne ljude, upoznao sam ih o cijeloj katastrofi. Dobili smo listu iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine od 63 artikla, čija je nabavka najnužnija. Premijer Pakistana je to odmah odobrio i transportni avion tipa “hercules” je u vojnoj bazi u Islamabadu, spreman da poleti. Nedostaju još samo dozvole Albanije i Grčke da avion preleti njihovim zračnim prostorom”, rekao je Makarević.

On je naglasio da je prošlo samo nekoliko sati od njegove prve prezentacije do odluke premijera Pakistana da odobri kompletnu “multimilionsku pomoć”.

CRVENI KRIŽ KS – POMOĆ KRENULA ZA ŽEPČE I ODŽAK

Crveni križ Kantona Sarajevo danas je uputio u Žepče i Odžak prikupljenu humanitarnu pomoć koju su donirali građani i firme – Svjetlost SARS, Grafikon doo Sarajevo, Optika Salihbegović, JP Ceste Federacije BiH, Knjižara Ferikomerc Sarajevo i Komora medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo.

Prikupljena je voda, hrana, pelene za djecu i odrasle, odjeća, obuća, prekrivači, ćebad, sredstava za ličnu higijenu, sredstva za čišćenje i dezinfekciju i metle.

ODŽAKU POTREBNA PLOVILA VEĆE ZAPREMINE

Na poplavljenom odžačkom području trenutno su potrebna plovila veće zapremine i plitkoga gaza, koja bi poslužila za izvlačenje uginule i preostale žive stoke.

Potrebna su i vozila za čišćenje ulica, kamion za smeće i cisterna za vodu, doznaje Fena u općinskom kriznom stožeru.

Tokom dana se očekuje dolazak stručnih timova iz Sarajeva i Mostara, koji će pomoći u organiziranju javnog zdravstva i sprečavanju pojave zaraznih bolesti.

U Novom Gradu se očekuje dolazak pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koji će dopremiti cisternu s vodom za potrebe lokalnog stanovništva.

MEDŽLIS IZ SREBRENIK U AKCIJI POMOĆI STRADALOM STANOVNIŠTVU

Medžlis Islamske zajednice Srebrenik u saradnji sa MDD Merhamet Srebrenik aktivno se uključio u pomoć građanima stradali od poplava. Medžlis je organizirao akciju prikupljanja hrane, pića, odjeće, obuće, higijenskih potrepština, medicinskih sredstava, čizama, rukavica i svega što je neophodno u ovakvim situacijama.

Svi imami i službe Medžlisa angažovane su na sakupljanju i distribuiranju pomoći u najugroženija područja. Imami su nosioci ovih aktivnosti i stalno su na terenu.

Pored prikupljanja pomoći za nastradale, daju i veliki doprinos u čišćenju poplavljenih mjesta među kojima su i tri vjerska objekta, u džematima Bjelave, Duboki Potok i Potpeć.

U ponedjeljak, 19. maja, kamion sa četiri tone namirnica i jedan kombi pomoći upućen je na područje Žepča, a drugi kamion upućen je prema Orašju.
Donirana su i četiri agregata za proizvodnju električne energije.

U utorak, 20. maja, kamion s namirnicama upućen je za Tuzlu, a još jedan kombi za Žepče.

Sakupljanje pomoći se nastavlja.

POMOĆ IZ DERVENTE MJEŠTANIMA TOPČIĆ POLJA

Glavni imam i predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Derventa Berzad efendija Pašanović i Ekrem Vugdalić, te imami Muris efendija Abdurahmanović i Mersudin efendija Memiš s dva kombija humanitarne pomoći posjetili su područje Topčić Polja, te uručili pomoć centru za prikupljanje pomoći u tom mjestu.

Pomoć je sakupljena na području Medžlisa Islamske zajednice Derventa.

Elnad Karabegović iz Maglaja dobio je i novčanu donaciju koju je, u ime Mustafe Ovčine iz Sjedinjenih Država, uručio imam Abdurahmanović.

BOSANCI I HERCEGOVCI U VANKUVERU PRIKUPLJAJU POMOĆ

Slike poplavljenih gradova i sela u Bosni i Hercegovini pokrenule su u kanadskom gradu Vankuveru niz akcija prikupljanja pomoći. Zbog velike udaljenosti, nije moguće organizirati dopremu namirnica i drugih potrepština, tako da se pomoć prikuplja isključivo u novcu.

U akciju pomoći uključili su se Bosanskohercegovački kulturni centar, Islamska zajednica BC, Kulturno-umjetničko društvo “Ljiljan” i FB grupa “Žena iz Vankuvera”, koji su već prikupili određenu novčanu pomoć.

Nihad Krupić i Musaib Talić uputili su pismo najvećoj muslimanskoj asocijaciji u ovom dijelu Kanade, te i od predsjednika Muse Ismaila dobili odgovor da će u više od 20 džamija sljedećeg petka početi prikupljanje pomoći.

Zbog velikog broja članstva ove organizacije, očekuje se znatan iznos donacija.

I mladi su pokrenuli akciju prikupljanje novca po školama.

U pripremi je i humanitarni koncert, čiji će kompletan prihod ići za pomoć Bosni i Hercegovini.

www.bhrt.ba


Dialogue - BiH2.0 - Dijalog is committed to promoting Open Policy, Open Information, and Open Government across Bosnia-Herzegovina.
Dialogue - BiH2.0 - Dijalog je posvećena promociji otvorenog pristupa politici, informacijama i djelovanju vlasti, na prostoru Bosne i Hercegovine.