Poplave 2 The Floods 2

VODA OVOG PUTA NIJE IMALA ŠTA NI ODNIJETI

UKRATKO

"Ovo je nešto slično onoj poplavi iz mjeseca maja kada je voda nosila sve pred sobom. Sada nije ništa odnijela, jer nije imala šta odnijeti, ali vratila se na svoj tok i uništila je cestu i nasipe koje smo proteklih mjeseci pravili. Jednostavno, dalje ne znamo kako."

THIS TIME THERE WAS NOTHING LEFT FOR THE WATER TO TAKE

SUMMARY

"This is somewhat similar to the other flood in May when the water swept everything away. This time there was nothing to sweep away, but it returned to its course and destroyed the road and dikes that we had built over the last few months. I simply don’t know how we can carry on."

Photo © : klix.ba (Photo: Elmedin Mehic)   |   # Poplave 2014. / The Floods 2014   # Poplave 2 / The Floods 2   |   08.08.2014.

VODA OVOG PUTA NIJE IMALA ŠTA NI ODNIJETI

08.08.2014.

Mještani Željeznog Polja danas su, nakon jučerašnjih protesta i blokade magistralnog puta M-17, dobili mehanizaciju koja im čisti putnu komunikaciju sa drugim mjestima.

Mještani koji su se vratili u svoje domove, u pokušaju da očiste dvorišta i kuće, danas su ponovo u kolektivnim centrima, a samo nekolicina njih je pomjerila svoje šatore na sigurnija područja, dalje od vode.

Safet Hodžić iz Željeznog Polja u maju je izgubio krov nad glavom. Vodena bujica mu je odnijela dvije kuće i tri plastenika, a nove bujice mu donose i nove probleme i štete.

“Imao sam dvije kuće i tri plastenika, to je sve uništeno, a sada očekujem da ova voda odnese i ove stepenice i preostale plastenike. Humanitarno nam je hrana dolazila, primali smo i novčane donacije od ljudi, ali općina je u potpunosti zakazala”, kazao je Hodžić, te dodao:

“Ovo je nešto slično onoj poplavi iz mjeseca maja kada je voda nosila sve pred sobom. Sada nije ništa odnijela, jer nije imala šta odnijeti, ali vratila se na svoj tok i uništila je cestu i nasipe koje smo proteklih mjeseci pravili. Jednostavno, dalje ne znamo kako.”
Mještani Čolića su podijeljeni, putna komunikacija je u potpunosti blokirana jer je jedini most i put koji je spajao donji i gornji dio Čolića odnesen u vodenim nanosima.
Željeznopoljci očekuju da će im se uskoro neko obratiti iz općine, te da će se napraviti konkretni potezi u rješavanju novonastale situacije

Klix.ba


Dialogue - BiH2.0 - Dijalog is committed to promoting Open Policy, Open Information, and Open Government across Bosnia-Herzegovina.
Dialogue - BiH2.0 - Dijalog je posvećena promociji otvorenog pristupa politici, informacijama i djelovanju vlasti, na prostoru Bosne i Hercegovine.